fbpx

Caise

Prezentare generală

Caisele au fost cultivate pentru prima dată acum aproape 4.000 de ani în China, de unde au luat apoi Drumul Mătăsii, răspândindu-se în Asia Centrală și Orientul Mijlociu, iar mai târziu în zona mediteraneeană și mai departe. Turcia și Iranul sunt la ora actuală cei mai mari cultivatori de caise la nivel mondial.

Sunt bogate în vitamina A, beta-caroten și alți carotenoizi (acei pigmenții care dau culoare roșiilor, morcovilor, frunzelor verzi, fructelor, dar și florilor), precum și numeroși antioxidanți precum acizii clorogenici, catehinele și quercetina (toți trei sunt flavonoizi utili în neutralizarea efectelor radicalilor liberi).

Caisele sunt considerate aliatul vederii sănătoase, datorită luteinei, iar sâmburii conțin amigdalină, o vitamină care a dovedit efecte antitumorale, antiinflamatoare, analgezice și imunomodulatoare.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/1%):

0

Carbohidrați
(g/4%):

0

Proteine
(g/3%):

0

Fibre alimentare
(g/6%):

0

Vitamina C
(mg/11%):

0

Vitamina E (mcg/6%):

0

Cupru
(mg/9%):

0

Calciu
(mg/1%):

0

Vitamina A
(mcg/11%):

0

Potasiu
(mg/6%):

0

Scor ORAC**/100 g : 1110

a

Top beneficii

Cel mai important beneficiu al caiselor este legat de sănătatea ochilor: caisele conțin luteină, care ajută la menținerea sănătății retinei și a cristalinului. Vitamina A susține de asemenea vederea nocturnă, dar și stimularea imunității, datorită rolului său antiinflamator. În plus, carotenoizii, vitamina E și toți ceilalți nutrienții din caise ajută totodată la reducerea riscului de degenerescență maculară și cataractă.

Caisele sunt de folos și în îngrijirea pielii, fie că vorbim de consumul lor, fie că le folosim în ritualul de frumusețe. Vitaminele C și E, dar și beta-carotenul, ajuta la protejarea celulelor pielii de radiațiile ultraviolete (UV), reducerea semnelor de îmbătrânire precoce și îmbunătățirea elasticității tenului. Nu în ultimul rând, conținutul ridicat de apă susține hidratarea și previne uscarea pielii. De altfel, consumul de kiwi ajută la o mai bună digerare a proteinelor alimentare, datorită prezenței unei enzime proteolitice care susține și microbiomul intestinal, prezentă și în ananas.

Sâmburii de caise pot fi folosiți în scopuri nutriționale ori cosmetice: miezul este o sursă bogată de proteine, vitamine și carbohidrați. Poate fi consumat ca atare, ori în produse derivate precum uleiul extras din sâmburi ori pudra/făina de sâmburi de caise. În industria cosmetică, partea lemnoasă necomestibilă este utilizată pentru prepararea produselor destinate exfolierii mecanice (scrub-uri).

a

Știați că…

miezul din sâmbure de caisă poate susține sănătatea sistemul digestiv și a celui reproductiv, dar și reducerea glicemiei și prevenția neurodegenerării.

Citat informație esențială:

Pielea miezului de caisă conține vitamina B 17, cunoscută ca „amigdalină”; aceasta nu poate fi ingerată izolat, din cauza toxicității sale, dar poate fi asimilată în siguranță consumând conținutul câtorva sâmburi.

Sfaturile și trucurile noastre:

Recunoaște caisele perfecte pentru consum după culoarea intensă și textura ușor moale.

Păstrează sâmburii caiselor în cămară, într-o pungă de hârtie, pentru a-i sparge după uscare.

Caisele pot fi păstrate 4-5 zile în frigider la temperaturi de 2-4 grade Celsius.

Pune o caisă feliată în iaurtul cu granola pentru un mic dejun sănătos și gustos.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO