fbpx

Lime

Prezentare generală

Lime sunt micile lămâi verzi, mai dulci și mai aromate decât surorile lor galbene. Există mai multe specii, cel mai populare fiind soiul cunoscut drept „lime persan”, cultivat la scară mult mai largă.

Sunt bogate în antioxidanți, potasiu și alți nutrienți precum tiamina, vitamina B6, calciu, fosfor, cupru, vitaminele A, C și D, fier, fibre dietetice, precum și cantități moderate de riboflavină, magneziu, fosfor, acid folic, niacină și magneziu.

Cojile de citrice sunt și ele extrem de bogate în vitamina C, antioxidantul care stimulează imunitatea, calciu și bioflavonoide cu rol anti-inflamator, iar coaja de lime are în plus și o aromă specială, exotică.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/0%):

0

Carbohidrați
(g/4%):

0

Proteine
(g/1%):

0

Fibre alimentare
(g/10%):

0

Calciu (mg):

0

Fier (mg/3%):

0

Potasiu (mg/2%):

0

Vitamina C (mg/32%):

0

Scor ORAC**/100 g : 823

a

Top beneficii

Vitamina C și ceilalți antioxidanți prezenți în fructul de lime sau în sucul acestuia pot ajuta la întărirea imunității, prevenirea mai multor afecțiuni, dar și în îngrijirea pielii/anti-îmbătrânire. De asemenea, tot mai multe studii menționează importanța vitaminei C în tratarea depresiei și anxietății.

Citricele sunt considerate un superaliment pentru diabetici; nivelurile ridicate de fibre solubile din lime și alte citrice ajuta la controlul absorbției zahărului în sânge. Fibrele solubile pot reduce inflamația vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială.

Și cojile fructului de lime dețin proprietăți uimitoare, fiind pline de nutrienți importanți pentru sănătate. Uleiul bogat în flavonoide extras din coaja de lime este utilizat în medicamentele anticongestive, datorită prezenței kaempferolului.

a

Știați că…

Consumul de lime poate ajuta în prevenirea astmului; studiile au constatat că persoanele cu astm prezentau un deficit de vitamina C.

Citat informație esențială:

Un studiu a constatat că aportul regulat de citrice poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 19 %.

Sfaturile și trucurile noastre:

Cufundă fructele de lime în apă caldă (5 minute) înainte de a le stoarce.

Răzuiește coaja înainte de a tăia/decoji fructul.

Le poți păstra la frigider timp de maxim 3-4 săptămâni.

Prepară o tartă cu cremă de lime pentru ocazii speciale.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO