fbpx

Zmeură

Prezentare generală

Cu o culoare bogată și un gust pe măsură, zmeura este un fruct absolut fascinant din punct de vedere nutrițional. Are o mulțime de nutrienți; o cantitate relativ mică de zmeură poate asigura lesne 50% din doza zilnică recomandată minimă de vitamina C.

Numeroase substanțe fitochimice esențiale pentru sănătate sunt regăsite în zmeură:  flavonoide fenolice, precum antocianine, acid elagic (tanin), quercetina, acid galic, cianidina, pelargonidina, catechine și acid salicilic, precum și alte substanțe antioxidante polifenolice, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul.

Zmeura are un conținut scăzut de zahăr – doar 5 grame per ceașcă (mai puțin decât un măr mediu, care conține aproape 20 de grame). Xylitolul, un înlocuitor pentru zahăr foarte popular în ultimii ani, este extras din zmeură. Principalul avantaj al acestui îndulcitor este faptul că este absorbit mai lent în sânge și ajută la menținerea sub control a indicelului glicemic.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/1%):

0

Carbohidrați
(g/5%):

0

Proteine
(g/3%):

0

Fibre alimentare
(g/29%):

0

Mangan (mg/36%):

0

Vitamina C (mg/36%):

0

Vitamin B5 (mg/8%):

0

Vitamina K (mcg/8%):

0

Luteina + zeaxanthina (mcg):

0
a

Top beneficii

Zmeura conține o cantitate impresionantă de viamina C, antioxidantul care susține imunitatea, sănătatea, dar și pielea, stimulând producția de colagen. Antioxidanții din zmeură ajută, de asemenea, la reducerea inflamației, un proces responsabil în declanșarea multor boli, dar și a îmbătrânirii premature.

Zmeura conține și alți nutrienți precum manganul, vitaminele B complex și acid folic, care ajuta organismul în metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, vitamina K, vitamina E, magneziu, cupru și potasiu (acesta din urmă este esențial în controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale).

Săracă în calorii, zmeura ajută la reducerea toxinelor și a retenției de lichide. Aportul de fibre din zmeură susține dezvoltarea florei bacteriene benefice în intestine, o porție de zmeură asigurând până la o treime din aportul zilnic necesar.

a

Știați că…

Consumate sub formă de infuzie, frunzele de zmeur pot îmbunătăți metabolismul grăsimilor și favoriza pierderea în greutate.

Citat informație esențială:

Studiile arată că unii fitonutrienți din zmeură – elagitaninele, pot ajuta la neutralizarea celulelor canceroase prin semnalarea distrugerii celulare programate.

Sfaturile și trucurile noastre:

Caută să consumi zmeura proaspătă, pentru a te bucura de maxim de savoare.

Prepară un desert rapid amestecând zmeură, cremă de cocos și frunze de mentă.

Poți păstra zmeura la frigider timp de 5 zile după ce ai achiziționat-o.

Dacă ești la dietă, zmeura poate fi aliatul tău de nădejde.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO