fbpx

MURE

Prezentare generală

Murele sunt fructe gustoase, cărnoase și zemoase, care au o culoare intensă (negru-violet) și un gust dulce delicat. Există numeroase specii de mure, dar cele mai comune sunt cele pe care le și găsim în supermarketuri.

Nu sunt cele mai populare dintre fructele de pădure, dar ar trebui, deoarece profilul lor nutrițional chiar conduce detașat în materie de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru sănătate, printre care vitamina C, potasiu sau betacaroten.

De ce le iubim? Pentru că sunt rezistente, gustoase și foarte sănătoase. În plus, consumul de mure are un aport important în ceea ce privește la formarea și întărirea structurii de colagen, direct responsabil de aspectul tonifiat al pielii noastre.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/1%):

0

Carbohidrați
(g/5%):

0

Proteine
(g/4%):

0

Fibre alimentare
(g/27%):

0

Vitamina C
(mg/43%):

0

Betacaroten (mcg):

0

Vitamina A (mcg/2%):

0

Calciu
(mg/3%):

0

Potasiu
(mg/5%):

0

Luteina+zeeaxantina (mcg):

0

Vitamina K
(mg/24%):

0
a

Top beneficii

Bogate în antocianine, murele au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, putând combate diabetul și anumite tipuri de cancer.

Conținutul mare de fibre contribuie la o digestie mai bună, reglând în același timp colesterolul. Se spune că murele sunt ideale și în curele de slăbire, din cauza conținutului caloric scăzut și prezenței fibrelor.

Cantitatea mare de luteină din mure ajută la susținerea vederii și previne bolile oculare, iar calciul și magneziul sunt de folos pentru oase sănătoase. La fel de important este și faptul că, fiind bogate în antioxidanți, murele pot fi un aliat de nădejde în îngrijirea pielii.

a

Știați că…

Murele pot fi transformate în vinuri de excepție, și nu doar din punct de vedere al gustului lor rafinat: un studiu publicat în „Journal of Food Science” a arătat că vinurile de mure conțin niveluri ridicate de resveratrol, prin comparație cu alte soiuri.

Citat informație esențială:

Deloc întâmplător, murele seamănă cu „creierul”: un studiu realizat în 2013 de Tufts University of Boston, consumul regulat de mure poate încetini declinul cognitiv și al activităților motorii asociate cu înaintarea în vârstă.

Sfaturile și trucurile noastre:

Spală murele doar înainte de a le consuma.

Dacă zeama lor îți pătează pielea, sunt perfect coapte pentru consum.

Dacă vrei o nuanță spectaculoasă de mov, adaugă mure în smoothie.

Se păstrează la frigider, în stare perfectă, până la o săptămână.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO