fbpx

Rodie

Prezentare generală

Rodiile sunt fructe care cresc într-un arbust care crește de la 5 până la 10 m înălțime cu ramuri spinoase. Pomul are o viață lungă, unele exemplare din Franța rezistând vreme de două secole. Coaja lor dură, lemnoasă, adăpostește sâmburii zemoși, cu aspect sticlos, al căror gust acrișor se datorează pH-ului scăzut (4,4), în vreme ce sucul intens colorat este meritul polifenolilor.

Rodiile sunt o sursă excelentă de fibre alimentare și nutrienți benefici pentru sănătate, inclusiv vitaminele C, A, acid folic și minerale (potasiu).

Rodiile sunt totodată bogate în acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul punicic Omega 5, care se regăsește în proporție de aproximativ 70% în semințele de rodie. Rodia proaspătă este, de asemenea, o sursă de fibre demnă de luat în seamă.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/1%):

0

Carbohidrați
(g/12%):

0

Proteine
(g/6%):

0

Fibre alimentare
(g/25%):

0

Fier (mg/3%):

0

Potasiu (mcg/9%):

0

Cupru (mg/31%):

0

Vitamina B1 (mg/10%):

0

Folat (mcg/17%):

0

Vitamina C (mg/20%):

0

Vitamina K (mcg/24%):

0

Scor ORAC**/100 g: 2341

a

Top beneficii

Studii multiple, efectuate pe rodii, au raportat efecte precum îmbunătățirea tensiunii arteriale, prevenirea inflamației și a cancerului, dar și modularea microbiotei intestinale.

Elagitaninii din rodie ar putea determina producerea unui compus în intestin (urolithin A), capabil să reducă inflamația în creier și să întârzie apariția bolilor cognitive.

Proprietățile antioxidante ale rodiilor pot determina stimularea fluxului sanguin cerebral, având ca efect creșterea performanței memoriei.

a

Știați că…

Coaja rodiilor conține o cantitate mai mare de polifenoli prin comparație cu sâmburii, motiv pentru care este utilizată pentru obținerea de suplimente sau ingrediente cu valoare nutrițională ridicată.

Citat informație esențială:

Polifenolii din rodii au dovedit efecte neuroprotectoare promițătoare, care ar putea ajuta la prevenirea Alzheimer-ului.

Sfaturile și trucurile noastre:

Mănâncă fructul de rodie mai degrabă decât să-l transformi în suc; sâmburii sunt hrănitori.

Taie rodia pe mijloc și apoi ține fructul deasupra unui bol, bătându-l ușor cu o spatulă, până cad toți sâmburii.

Păstrează resturile de rodie, coaja și pielița albă, pentru a prepara infuzii sau decocturi.

Rodiile pot fi ingredientul secret în preparate din carne sau legume la cuptor.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO