fbpx

Afine

Prezentare generală

Fructele de culoare albastru-închis, cu o tentă brumărie, au formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm., și cresc în arbuști mici, stufoși și bogați în ramuri. Gustul lor ușor acrișor, dar plin de savoare, este cel mai pregnant atunci când afinele sunt coapte, astfel încât proaspăt culese, să rămână ușor crocante.

Cu un aspect mai degrabă modest, afinele sunt calificate drept super-aliment, grație compoziției lor nutriționale. Afinele sunt sărace în carbohidrați dar super-bogate în fibre, dar mai ales antioxidanți, fiind printre alimentele „premiante” din acest punct de vedere. Antioxidanții sunt cruciali pentru sănătate, deoarece aceștia ne protejează organismul de radicalii liberi, acei inamici invizibili care contribuie la îmbătrânire și apariția bolilor.

 

De ce iubim afinele?

Pentru că sunt gustoase și se pot integra lesne în meniul zilnic, fie că le adăugăm în bolul cu muesli pentru micul dejun, într-un smoothie – alături de alte fructe și legume, sau le consumăm separat, pe post de gustare.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/0%):

0

Carbohidrați
(g/5%):

0

Proteine
(g/1%):

0

Fibre alimentare
(g/9%):

0

Zaharuri
(g):

0

Vitamina C
(mg/11%):

0

Vitamina K (mcg/16%):

0

Cupru
(mg/7%):

0

Fier
(mg/2%):

0

Mangan
(mg/15%):

0

Potasiu
(mg/2%):

0

Scor ORAC**/100 g : 2400

a

Top beneficii

Bogate în fitochimicale precum acidul elagic și antocianidine – acestea reprezintă sursa culorii albastre-indigo a fructului și a sucului roșu intens, afinele ajută organismul să combată o serie de afecțiuni medicale.

Conținutul scăzut de zahăr și bogat în fibre înseamnă un indice glicemic scăzut (IG). În plus, datorită aportului mare flavonoide, afinele pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, un aspect important pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Studiile efectuate de lungul anilor au scos la iveală și alte efecte pozitive asupra sănătății: atenuarea cu 20% a procesului de deteriorare a ADN-ului, reducerea cu 27% nivelului colesterolului rău „LDL”, scăderea tensiunii arteriale și diminuarea riscului de boli de inimă, menținerea funcțiilor creierului și prevenția declinului cognitiv îmbunătățirea memoriei, stimularea imunității, dar și prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Consumul de afine poate îmbunătăți și vederea, protejând împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă. Medicina tradițională sugerează că afinele pot fi un remediu util și pentru afecțiunile gastro-intestinale, dar și pentru infecțiile tractului urinar.

a

Știați că…
vinul produs din afine poate furniza compuși mai sănătoși decât alte vinuri, dat fiind că mare parte din antioxidanți sunt asimilați integral în cursul transformării afinelor în vin, prin procesul de fermentație.

Atât frunzele, cât și fructele de afin, au proprietăți astringente datorită taninului din compoziția acestora.

Sfaturile și trucurile noastre:

Consumă-le la micul dejun, pentru a începe ziua în forță.

Ține-le la frigider (2-4°C) și consumă-le în maxim 2-3 zile.

Spală afinele sub jet de apă doar înainte de consum.

Dă gust, culoare și... valoare unui smoothie cu câteva afine.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity conform USDA = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. FDA recomandă un aport zilnic de 3.000-5.000 de unități ORAC, pentru o sănătate optimă.

ro_RO