fbpx

Struguri

Prezentare generală

Strugurii sunt fructul viței de vie (Vitis Vinifera), o plantă care produce peste zece mii de soiuri de struguri, fie de masă, fie pentru vin. Descoperirile arheologice au arătat că vinul era folosit în diferite ceremonii în antichitate, precum și în scopuri medicinale, primele vinuri datând încă din anii 4000 îCh.

Strugurii sunt bogați în antioxidanți precum vitamina C, resveratrol și polifenoli. Conțin, de asemenea, beta-caroten, luteină și acid elagic, alți antioxidanți puternici. Vitamina C este esențială pentru repararea ADN-ului și stimularea producției de colagen, având un rol important și în sinteza serotoninei, hormonul fericirii.

O ceașcă de struguri are puțin peste 100 de calorii, plus Vitamina A, Vitaminele B1 și B2, potasiu, calciu și magneziu dar și o cantitate suficientă de vitamina K. Lipsa acestor nutrienți poate spori riscul de fracturi osoase.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/0%):

0

Carbohidrați
(g/10%):

0

Proteine
(g/2%):

0

Fibre alimentare
(g/5%):

0

Potasiu (mg/6%):

0

Cupru (mg/21%):

0

Vitamin B1 (mg/9%):

0

Vitamina B2 (mg/8%):

0

Vitamina C (mg/5%):

0

Vitamina K (mcg/18%):

0

Scor ORAC**/100 g : 2830

a

Top beneficii

Potasiul din struguri poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la diminuarea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Consumul de struguri poate preveni sau întârzia bolile oculare precum cataracta și glaucomul. Resveratrolul poate proteja celulele retiniene din ochiul uman împotriva daunelor cauzate de lumina UVA (ultraviolete tip A).

Cojile de struguri sunt bogate în melatonină, o substanță chimică care poate îmbunătăți calitatea somnului, dar și starea de spirit.

a

Știați că…

Resveratrolul din struguri susține sănătatea pielii, oferind suport în combaterea radicalilor liberi, reducând inflamația și prevenind îmbătrânirea prematură.

Citat informație esențială:

Antioxidanții precum luteină și zeaxantina, regăsiți în struguri, pot proteja ochii de daunele provocate de lumina albastră (smartphone, tabletă, etc.).

Sfaturile și trucurile noastre:

Recunoaște strugurii proaspeții și crocanți după codițele încă verzi.

Spală fructele doar înainte de consum, ținându-le câteva minute într-un bol cu apă la temperatura camerei.

Păstrează strugurii la rece (2-4 grade Celsius), în recipiente ce permit circularea aerului.

Consumă struguri proaspeți alături de brânzeturi franțuzești.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO