fbpx

Mango

Prezentare generală

Fructele de mango cresc într-un arbore falnic, înrudit cu caju și fisticul, cu coroana veșnic verde, și pot varia ca formă și greutate, unele putând ajunge să depășească două kilograme. Culoarea lor poate indica atât soiul, cât și gradul de coacere al fructului.

Mango este fructul național al Indiei – fiind legat de folclorul și ceremoniile religioase din această țară, dar și al Pakistanului și Filipinelor, iar arborele de mango este arborele național al Bangladeshului, însă a ajuns să fie cultivat și în alte zone calde ale lumii.

Supranumit regele fructelor, mango este bogat în vitaminele A, B6 și C, cupru, folat, potasiu, niacină, precum și alți nutrienți esențiali pentru sănătate. Deși este bogat în zaharuri (14 g/100 g), mango este aliatul ideal în dietele se slăbit.

a

Valori nutriționale la 100g / Procent DZR

(doza zilnică de referință)*

Energie
(kcal):

0

Grăsimi
(g/1%):

0

Carbohidrați
(g/5%):

0

Proteine
(g/2%):

0

Fibre alimentare
(g/6%):

0

Potasiu (mg/4%):

0

Folat(mcg/11%):

0

Vitamina A (mcg/6%):

0

Vitamina B6 (mg/7%):

0

Vitamina C (mcg/40%):

0

Scor ORAC**/100 g : 1.300

a

Top beneficii

Fructul de mango (și nu doar pulpa, ci și pielea și sâmburele) este bogat în polifenoli, compuși cu acțiune antioxidantă, esențiali în protecția împotriva radicalilor liberi. Aceștia din urmă sunt sursa deteriorării celulare, care poate declanșa o serie de boli cronice precum diabetul sau cancerul). Mangiferinul, unul dintre acești polifenoli, este considerat cel mai puternic antioxidant.

Conține, de asemenea, magneziu și potasiu, care susțin circulația sângelui în condiții optime, ajutând vasele de sânge să se relaxeze, și determinând scăderea nivelului tensiunii arteriale, precum și nivelul colesterolului și trigliceridelor.

Amilazele, un tip de enzime din mango, alătur i de fibrele dietetice, promovează o digestie sănătoasă, iar vitamina A, luteina și zeaxantina, prezente din belșug în acest fruct, susțin vederea și sănătatea ochilor.

a

Știați că…

Cojile de mango (proaspăt decojite sau deshidratate) pot fi folosite acasă pentru a prepara infuzii în apă fiartă, benefice în dietele de slăbit, având un efect pozitiv și asupra pielii și părului.

Citat informație esențială:

Studii clinice au demonstrat eficiența mangiferinei în îngrijirea pielii, dar mai ales în îmbunătățirea calității vieții bolnavilor cu diabet, astm bronșic, psoriazis sau chiar cancer.

Sfaturile și trucurile noastre:

Un fruct de mango gata de consum este ușor moale.

Păstrează-l la frigider, la temperaturi de 2-4 grade, până la o săptămână.

Prepară un chutney de mango delicios gătind fructul cu condimente iuți.

Curăță și usucă sâmburele de mango pentru a-l replanta în ghiveci.

*SURSĂ DATE NUTRIȚIONALE: https://www.nutritionvalue.org

**Oxygen Radical Absorbance Capacity = Acest indice măsoară capacitatea antioxidantă a fructului. Valorile ridicate presupun o capacitate antioxidantă puternică, ceea ce implică un proces de oxidare scăzut, esențial în protejarea organismului împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

ro_RO