Consumul de piersici poate preveni cancerul
Un studiu arată că acidul cafeic din componența piersicilor poate preveni atât cancerul de sân, cât și cel de colon și plămâni. Însă aceste fructe delicate au și alte beneficii importante pentru sănătate și frumusețe.
Denumite științific „Prunus persica”, piersicile sunt originare din nord-vestul Chinei, datând de acum mai bine de 8.000 de ani. Apetisante, parfumate și suculente, piersicile sunt înzestrate nu doar cu un gust aparte, ci și cu un bagaj impresionant de nutrienți esențiali pentru sănătate, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți și bioflavonoide.
De exemplu, piersicile sunt bogate în compuși fenolici și carotenoizi, care posedă proprietăți antitumorale și anticancerigene.
Despre acidul cafeic ai mai auzit, probabil, fiind un compus al cafelei, însă acesta se regăsește și în piersici. Conform unui studiu desfășurat în Suedia, acesta ar oferi protecție împotriva cancerului de sân și de colon, dar și de plămâni (beta-carotenul din compoziție având de asemenea un rol important în combaterea cancerului pulmonar), datorită celor două componente anti-cancerigene, acizii clorogenici și neoclorgenici, compuși antioxidanți care ajută la uciderea celulelor canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.
Un alt studiu american afirma la un moment dat faptul că polifenolii regăsiți în piersici pot inhiba înmulțirea celulelor canceroase mamare sau din colon. Potențialul alcalin al acestui fruct este de asemenea extrem de util în prevenirea cancerului.
Potrivit unui alt studiu, înlocuirea băuturilor zaharoase – factor de risc, de altfel, în ceea ce privește apariția cancerelor, cu suc proaspăt de fructe, bogat în polifenoli (iar piersicile conțin din belșug), poate reduce și apariția bolilor cardiovasculare, datorită unei combinații unice de compuși bioactivi regăsiți în piersici.
Piersicile prezintă, de asemenea, un tip de compuși fenolici, care, conform unui studiu, ar avea o putere antioxidantă mai mare decât vitamina C sau carotenoidele. Acestea conțin, de asemenea, alți antioxidanți precum cum luteina, zeaxantina și beta-criptoxantina, despre care se crede că pot susține îmbătrânirea sănătoasă și prevenirea multor boli, precum și sănătatea ochilor.
Potrivit unui raport publicat de Universitatea din Minnesota, vitaminele A, C (un fruct poate conține până la 19% din doza zilnică recomandată) și E și seleniul din piersici au rol antioxidant și susțin detoxifierea; eliminarea deșeurile toxice din intestine este esențială în prevenția bolilor.
Și pentru că am pomenit despre vitamina A, știm prea bine cât este aceasta de importantă pentru sănătatea pielii, dar și pentru nuanța sănătoasă a acesteia.
Apoi, vitamina C, antioxidantul vedetă regăsit în majoritatea fructelor și legumelor, ajută la încetinirea îmbătrânirii, reducerea ridurilor, îmbunătățirea texturii pielii și protejarea pielii de soare și poluare. Iar ce este și mai interesant este faptul că piersicile proaspete și cele conservate par să conțină cantități similare de vitamine și minerale – atâta timp cât fructele din conserve sunt nedecojite.
Piersicile sunt, de asemenea, bogate în fibre, al căror consum regulat oferă senzația de sațietate și contribuie la pierderea sănătoasă în greutate, un fruct de dimensiune medie având numai 60 de kcal.
Mai mult decât atât, un studiu american afirmă că asocierea fibrelor alimentare cu fructele ar putea reduce drastic incidența obezității, care apare tot mai des în rândul copiilor.
Poate cel mai neașteptat beneficiu al consumului de piersici este cel legat de starea de bine. Conform unui studiu publicat de Universitatea din Kentucky, acestea pot avea un efect relaxant, ajutând și la reducerea anxietății, datorită conținutului de acid folic, esențial pentru sănătatea creierului. Din același motiv, piersicile sunt recomandate și în perioada sarcinii; folatul ajută la prevenirea defectelor tubului neural la făt, în vreme ce potasiul ajută la prevenirea crampelor musculare și a oboselii generale, specifice perioadei sarcinii.
Găsești aici un desert delicios cu piersici. Savurează-l!
Nu sunt Comentarii