fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryCojile citricelor, benefice pentru sănătate

Cojile citricelor, benefice pentru sănătate

Bogate în fitochimicale și antioxidanți, cojile citricelor pe care le consumăm conțin, se pare, chiar mai mai multă vitamina C în comparație cu pulpa. Motiv în plus să nu le mai aruncăm! Iată ce putem face cu acestea…

Lămâile și portocalele, cele mai populare dintre citrice, sunt apreciate fie vară – când ne bucurăm de limonada răcoritoare, fie iarnă, când le consumăm pentru imunitate și umplem casa cu parfumul lor revigorant. Indiferent de sezon, predilecția pentru a savura aceste fructe lasă în urme multe resturi care ne-ar putea fi deosebit de utile, arată mai multe studii publicate în jurnalele medicale de specialitate. Mai exact, atât cojile de portocale, cât și cele de lămâie și lime ar constitui adevărate „bombe” de nutrienți. Nici celelalte membre ale familiei citricelor, mandarinele sau clementinele, nu fac excepție.

Groase și parfumate, cojile de lămâie sunt bogate în vitamina C, precum și în alte elemente esențiale, o singură lingură de coaja de lămâie putând furniza până la 10% din necesarul zilnic, dar și o cantitate însemnată de fibre, vitamine și antioxidanți, care pot aduce beneficii pentru menținerea sănătății dentare, imunitate, controlul bolilor cardiovasculare, precum și importante proprietăți antitumorale. Un compus prezent în acestea, „limonen”, poate reduce riscul apariției anumitor afecțiuni cronice precum cancerul , diabet și boli de inimă, acționând ca stimulatori de imunitate, dacă sunt administrate regulat.

Și cojile de portocale sunt abundente în flavonoide precum PMF (polimetoxiflavone) și hesperidină, precum și alte fitochimicale benefice pentru sănătate. Flavonoidele sunt acele substanțe chimice antioxidante care pot contribui la prevenirea bolilor cronice. De asemenea, coaja de portocală conține fibre alimentare, mai multe minerale, precum și vitaminele A, B și C, care susțin buna funcționare a plămânilor, inimii, ochilor și aparatului digestiv. De beneficiile antioxidante și antiinflamatorii ale cojilor acestor citrice poate profita inclusiv pielea noastră, păstrându-și aspectul tânăr pentru mai mult timp.

Bine, dar cum putem profita de aceste beneficii, când nici nu poate fi vorba de consumul cojilor de citrice, mai ales că, de multe ori, acestea pot fi acoperite cu substanțe menite să le protejeze în drumul lor de la producător la raft. Nu e deloc complicat: scufundă-le în apă fierbinte pentru 2-3 minute înainte de consum; aceasta va topi filmul de ceară, dar va face și fructul să fie mai suculent, fiind mai ușor de stors pentru limonadă sau fresh.

După ce separi cojile de pulpă, pune-le la frigider, într-un recipient cu capac, iar atunci când se strâng mai multe, deshidratează-le (folosind un aparat special sau în cuptorul ușor încins) până devin ferme, apoi folosește un blender puternic pentru a le măcina sub formă de pudră. Le poți depozita separat sau combinate, și adăuga în prăjituri (alternativă la coaja rasă și macerată cu zahăr), înghețată, smoothie-uri, dar și în marinade pentru carne sau garnituri.

Pulberea obținută din coji de citrice poate fi utilizată și în îngrijirea pielii – mai ales dacă te confrunți cu tenul gras sau acnee: amestecă o lingură de pudră de citrice cu 2 – 3 picături de suc proaspăt de lămâie, o linguriță de miere și o jumătate de banană strivită. Aplică amestecul pe față și lasă-l timp de 30 de minute înainte de a-l clăti.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO