fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryFructul de mango poate preveni obezitatea
mango

Fructul de mango poate preveni obezitatea

Fructele, mai ales cele dulci, sunt deseori blamate pentru kilogramele în plus. În realitate, însă, acestea pot împiedica acumularea de grăsime, cum este cazul fructului de mango.

 

Este dulce și aromat, are o textură catifelată, iar gustul său delicat se evidențiază treptat. În plus, este atât de versatil încât poate transforma orice preparat într-o delicatesă, fie că vorbim de antreuri,  feluri principale sau desert.

Practic, este un fruct care ar trebui să se regăsească în lista de provizii de bază, mai ales că poate fi consumat  în diferite stadii de coacere, în funcție de preferințe și tipul de preparat.

Hidratează 2-3 linguri de muesli, adaugă lapte de cocos sau iaurt și bucățele de mango și bucură-te de un mic dejun energizant și delicios.

Adaugă felii fine de mango crocant într-o salată de rucola sau baby spanac, nuci și gorgonzola, pentru un prânz copios.

Prepară un „chutney” de mango pe loc, scăzând la foc mic pulpa unui mango copt cu puțin oțet și condimente iuți, pentru a-ți înobila friptura sau sandvișul cu de toate.

Nici vorbă de kilograme în plus; dieta chiar poate avea gust!

Un mango de mărime normală (aproximativ 80 g) are doar 48 de kilocalorii și 11 grame de carbohidrați, dar este un fruct bogat în fibre, potasiu și antioxidanți precum vitamina C (29 mg), betacaroten, galotanini și mangiferin.

De altfel, mangiferinul a fost obiectul multor studii care au ajuns la concluzia că efectul său antiinflamator poate fi de un real folos în prevenirea bolilor de inimă, iar biodisponibilitatea ridicată a acestui polifenol poate avea efecte antioxidante importante. Studiile clinice desfășurate în ultimii ani au demonstrat eficiența mangiferinei în ameliorarea calității vieții bolnavilor cu diabet, astm bronșic, psoriazis sau chiar cancer. Alte efecte pozitive au fost observate în ceea ce privește îmbătrânirea pielii, datorită efectului antioxidant puternic al acestui compus regăsit în mango.

Studii publicate recent întăresc însă poziția fructului de mango pe lista alimentelor care combat obezitatea. Un studiu, publicat în Jurnalul Medical în aprilie 2022, conchide: „Consumul de mango proaspăt promovează o sațietate mai mare și îmbunătățește răspunsurile postprandiale la glucoză și insulină la adulții sănătoși supraponderali și obezi”, ceea ce înseamnă că fructul de mango a redus senzația de foame și sete, prevenind totodată consumul anticipat de alimente, deoarece a instalat imediat sentimentul de sațietate.

Dacă fructul de mango poate fi lesne consumat în stare naturală, deshidratat sau adăugat în salate, sosuri sau deserturi, pentru un aport suplimentar de nutrienți poți apela la preparate complementare precum pudra extrasă din coaja de mango – antioxidanții precum acidul cafeic, acidul galic, acidul clorogenic, kaemferolul și vitamina C care se regăsesc în aceasta „pot scădea nivelul colesterolului, trigliceridelor, ureei și creatininei”, ajutând totodată la „gestionarea dislipidemiei și a stresului oxidativ la persoanele cu tulburări de greutate și obezitate”, arată un studiu publicat de Biomedical Research International.

Cojile de mango (proaspăt decojite sau deshidratate) pot fi de asemenea folosite acasă pentru a prepara infuzii în apă fiartă, benefice în dietele de slăbit, având un efect pozitiv și asupra pielii și părului.

 

Aici găsești o modalitate rapidă pentru decojirea fructului delicios de mango.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO