fbpx

Blog

HomeBlog Abund Berry5 motive pentru care afinele sunt un uber-fruct
afinele

5 motive pentru care afinele sunt un uber-fruct

Delicate, aromate și intens colorate, afinele sunt mereu oferite drept exemplu de super-aliment. Dar efectele benefice pe care aceste fructe le pot avea asupra sănătății noastre le califică la nivel superior, arată cele mai recente studii.

Simți nevoia de „ceva bun”? Cunosc senzația… Poate că-ți vei satisface dorința cu o gustare la întâmplare, dar dacă vrei ceva cu adevărat „bun” (nu doar din punctul de vedere al gustului), afinele sunt răspunsul. Conțin 85 % apă, au doar 57 Kcal/100g, sunt sărace în carbohidrați dar super-bogate în fibre, dar mai ales antioxidanți, fiind printre cele mai valoroase alimente în acest sens. Iar de antioxidanți avem nevoie ca de aer, deoarece aceștia ne protejează organismul de radicalii liberi, acei inamici invizibili care contribuie la îmbătrânire și apariția unor boli nemiloase.

Antioxidanții prezenți în afine – flavonoide – fac parte din familia polifenolilor și sunt acei pigmenți vegetali responsabili pentru coloritul unor fructe, frunze sau legume. Și cu cât aceste roade ale naturii sunt mai intens colorate – vezi spanacul, sfecla roșie, tomatele, caisele, murele, afinele, dar și acele fructe și legume cu coaja foarte colorată precum castraveții sau citricele -, cu atât sunt mai bogate în flavonoide. Înainte să spui că treaba asta e relativă, trebuie să știi că organismul uman chiar se manifestă din cauza carenței de flavonoide sau vitamina P (mai puțin cunoscută, această vitamină a fost descoperită în anul 1936, de către Albert Szent-Gyorgyi, câştigător al Premiului Nobel); simptomele sunt similare celor care apar în cazul deficitului de vitamina C (fragilitate vasculară, sângerări bucale, probleme dentare, oboseală, iritabilitate). De fapt, aceste două vitamine acționează sinergic pentru a combate oxidarea celulelor, flavonoidele fiind și cele care protejează vitamina C împotriva oxidării și îi asigură o absorbție optimă.

Studiile efectuate de lungul celor aproape 100 de ani de când afinele au fost atestate documentar au scos la iveală numeroase efecte pozitive asupra sănătății:

  • atenuarea cu 20% a procesului de deteriorare a ADN-ului,
  • reducerea cu 27% nivelului colesterolului rău „LDL”,
  • scăderea tensiunii arteriale și diminuarea riscului de boli de inimă,
  • menținerea funcțiilor creierului și prevenția declinului cognitiv (demența),
  • îmbunătățirea memoriei,
  • combaterea diabetului (datorită antocianinelor din afine),
  • prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Întâmplător (sau nu!), denumirea științifică a afinelor este „Vaccinum”, iar rolul lor în susținerea imunității a fost dovedit științific în repetate rânduri (afinele ar ocupa, potrivit experților, locul fruntaș în lista fructelor capabile să stimuleze imunitatea). Și nici măcar nu e nevoie să consumăm cantități industriale; o mână de afine proaspete pe zi, o lingură de fructe liofilizate sau, de ce nu, un vin produs din acest super-fruct pot fi cheia sănătății și longevității mult-râvnite.

Și dacă tot a venit vorba despre vin, una dintre puținele plăceri cu beneficii, potrivit unui studiu de desfășurat în cadrul Institutului de Științe Alimentare și Agricole al Universității din Florida, vinul de afine poate furniza compuși mai sănătoși decât vinurile albe și multe dintre vinurile roșii, datorită faptului că o cantitate mai mare din antioxidanții prezenți în afine sunt asimilați integral în cursul transformării fructelor în vin, prin procesul de fermentație. Să bem pentru asta!

Descoperă o modalitate de compartimentare a afinelor aici.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO