Lime, citricele care combat acneea
Surorile mai mici ale lămâilor pot face mai mult decât să înnobileze un cocktail; află cum poți avea un ten impecabil – și nu numai, cu ajutorul fructelor de lime.
Mai mici, mai delicate, mai parfumate și mai dulci decât lămâile obișnuite, fructele de lime fac parte din familia citricelor, o categorie extrem de apreciată datorită profilului lor bogat în nutrienți și antioxidanți.
Spre deosebire de restul fructelor, citricele sunt deseori recomandate și folosite atât în prevenția cât și vindecarea anumitor afecțiuni, fie că vorbim de celebra apă cu lămâie, limonada cu ghimbir sau infuzia de plante cu suc de lămâie.
Similar din punct de vedere nutrițional cu suratele mai mari și mai galbene, lime-ul poate face ca aceste preparate banale să devină și mai gustoase și mai tentante, astfel încât să ne determine să le consumăm și mai des. Nu de alta, dar studii recente arată că lime-ul ne poate fi de mare folos în tratarea problemelor pielii.
Prezența antioxidanților precum vitamina C este principalul motiv pentru care consumul de fructe este important pentru piele – în special citrice, care se află în poziție fruntașă din acest punct de vedere -, în completarea ritualului de îngrijire. A fost demonstrat în nenumărate rânduri faptul că antioxidanții pot proteja pielea împotriva radicalilor liberi, ceea ce se traduce printr-un aspect mai „fresh”, riduri mai puține și un impact scăzut al semnelor de îmbătrânire.
Toate aceste beneficii pot fi aparent obținute foarte simplu, adăugând citrice proaspete în alimentație, dar se pare că poți obține un efect și mai puternic aplicându-le direct pe piele. Zeama de lime, de exemplu, poate fi folosită pentru a trata probleme ale pielii precum petele pigmentare, pielea uscată și ternă (aplicarea sucului de lămâie poate exfolia celulele moarte de la suprafața pielii, care o împiedică să strălucească natural), dar și acneea.
Acidul citric din lime are proprietăți antibacteriene care pot ajuta la combaterea erupțiilor acneice. De cele mai multe ori, acneea este cauzată de dezvoltarea bacteriilor pe piele; acestea pătrund în pori și provoacă inflamația, acele puncte dureroase și inestetice. Aplicarea sucului de lime folosind un bețișor cu capăt de bumbac pe zona afectată poate stopa inflamația, grăbind vindecarea coșurilor. De asemenea, după ce acestea bat în retragere, sucul de lime ajută și la uniformizarea nuanței pielii, ștergând astfel orice urmă lăsată de acnee.
Măștile preparate acasă pot constitui, de asemenea, un remediu demn de luat în seamă în combaterea problemelor pielii.
Câțiva stropi de lime adăugați într-un amestec de ingrediente precum mierea, ceaiul verde, uleiul de cocos sau aloe vera, pot fi „cireașa de pe tort” într-o mască eficientă anti-acnee, care-ți va lăsa tenul proaspăt și luminos în numai 10 minute.
Între timp, poți savura lime-onadă; consumul regulat de apă cu lămâie sau lime determină detoxifierea pielii, un proces prin care aceasta elimină impuritățile care pot înfunda porii și provoca acnee.
De asemenea, apa cu lămâie sau lime poate întări sistemul imunitar, despre care se crede că ar avea o legătură strânsă cu apariția acneei, arată un studiu recent.
Nu sunt Comentarii