fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryRodiile susțin sănătatea mintală

Rodiile susțin sănătatea mintală

Mai multe studii sugerează că rodiile pot proteja creierul împotriva bolilor influențate de procesele inflamatoare și stresul oxidativ.

 

Există o legendă care spune c-am putea ghici beneficiile anumitor fructe și legume comparându-le forma cu aspectul organelor noastre interne. Așadar, dacă ți se pare că rodiile aduc cu creierul, nu te înșeli deloc, consumul acestor fructe are efecte puternice pentru sănătatea mintală (lucru valabil și pentru nuci, broccoli sau varza de Bruxelles, toate asemănătoare ca formă creierului).

Dar pentru a ne asigura o minte limpede mai târziu, este foarte important să ne pregătim organismul din timp, adoptând un stil de viață sănătos și o nutriție adecvată, care să includă, printre altele, rodii.

Rodia nu este doar un fruct special, cu o structură neobișnuită și un gust aparte, ci și o sursă excelentă de fibre alimentare și nutrienți benefici pentru sănătate, inclusiv vitaminele C, A, acid folic și minerale (potasiu).

Rodiile sunt totodată bogate în acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul punicic Omega 5, care se regăsește în proporție de aproximativ 70% în semințele de rodie. Totuși, coaja este cea care conține o cantitate mai mare de polifenoli prin comparație cu sâmburii comestibili, și din acest motiv, aceasta este utilizată pentru obținerea de suplimente sau ingrediente alimentare cu valoare nutrițională ridicată. Noi obișnuim să o aruncăm, dar coaja și pielea albă din interior pot fi folosite pentru a prepara ceaiuri, decoct-uri pentru a trata probleme digestive, sau pot fi deshidratate și măcinate pentru fi adăugate în preparate dulci. De asemenea, clătirea părului cu apa în care au fiert cojile de rodii ar avea un efect puternic regenerator și întăritor.

Până în prezent, câteva zeci de studii cu subiecți umani au fost desfășurate pentru a testa și evalua beneficiile rodiilor pentru sănătate. Cele mai promițătoare dintre acestea sugerează îmbunătățirea tensiunii arteriale, prevenirea inflamației și a cancerului, modularea microbiotei intestinale (efect prebiotic), dar și susținerea funcției cognitive.

Pe măsură ce avansăm în vârstă, riscul de declin cognitiv tinde să crească. Se estimează că 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot experimenta tulburări de memorie. Unul dintre studiile desfășurate în jurul rodiei sugerează însă că proprietățile antioxidante ale acesteia ar produce modificări în fluxul sanguin cerebral, a cărui creștere poate susține performanța memoriei. Într-un alt studiu, sucul de rodie consumat de subiecți a părut să încetinească instalarea demenței.

Mai toate fructele sunt bogate în antioxidanți (acid ascorbic, carotenoizi și fenoli, etc.), dar între ele există diferențe semnificative în ceea ce privește capacitatea antioxidantă. În cazul rodiilor, polifenolii au dovedit efecte neuroprotectoare pozitive, care oferă speranța unor rezultate promițătoare în prevenirea Alzheimer-ului.

De asemenea, se crede că elagitanninii prezenți în rodie ar putea determina producerea unui compus în intestin (urolithin A), care a ar putea reduce inflamația în  creier și întârzia debutul bolilor cognitive.

Nu în ultimul rând, „ceața cerebrală” (Brain Fog), manifestată prin incapacitatea de a se concentra, pierderi de memorie pe termen scurt,  dezorientare, este un sindrom foarte frecvent în zilele noastre, dar rodiile ar putea ajuta la reducerea efectelor acestuia. Ceea ce înseamnă că, uneori, nu cafeaua este răspunsul, ci un suc proaspăt de rodie care ți-ai putea da instant un „restart” plin de energie.

Vezi aici o metodă simplă de curățare a rodiilor.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO