fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryAntioxidanții din fructe susțin sănătatea părului, arată un studiu

Antioxidanții din fructe susțin sănătatea părului, arată un studiu

Că fructele sunt indispensabile pentru o viață sănătoasă, știm prea bine, dar iată că acestea pot face ca „podoaba capilară” să-și merite titlul pe deplin.

„Stresul oxidativ” este una dintre cauzele majore ale deteriorării părului, și se manifestă prin eliberarea de „radicali liberi” în organism, care provoacă degradarea și căderea părului.

În afară de poluare sau stres, și alimentația joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea părului. Alimentele prăjite (mai ales cele gătite prin prăjirea într-un ulei încălzit de câteva ori), excesul de zahăr și alcoolul au partea lor de vină, eliberând radicali liberi dăunători, afectând sistemul imunitar și privând în același timp organismul de nutrienții de care părul are nevoie pentru a crește sănătos.

Și fumatul, fie acesta pasiv sau activ, dăunează părului: tutunul conține componentele care produc specii reactive de oxigen atunci când îl ardem. De asemenea, fumul în fază gazoasă conține cea mai mare cantitate de radicali liberi care sunt produși, din cauza prezenței stresului oxidativ în organism.

Odată degradat, firul de păr nu prea mai are șanse de recuperare, însă diminuarea surselor de stres oxidativ și un stil de viață sănătos pot să influențeze pozitiv creșterea acestuia. Antioxidanții sunt, în acest sens, o soluție cu un imens potențial, atât în procesul de îngrijire – tot mai multe game de produse pentru păr conțin antioxidanți, cât și prin aportul intern, iar fructele și legumele sunt cele mai valoroase surse.

Îngrijirea adecvată a părului este, așadar, doar o parte a procesului de salvare a podoabei capilare, în care antioxidanții joacă un rol important: „similar cu modul în care antioxidanții din dieta noastră stimulează sistemul nostru imunitar, utilizarea produselor de îngrijire a părului bogate în antioxidanți ajută la stimularea circulației în foliculii noștri de păr și ne hrănesc nutrienții scalpului, astfel încât foliculii să nu slăbească în timp, promovând creșterea sănătoasă a părului”, arată Helen Reavey, tricolog și fondatorul Act +Acre.

Nu este deloc întâmplător faptul că expertul în sănătatea părului a pomenit despre aportul de antioxidanți din alimentație, aceștia fiind esențiali pentru a ne putea bucura de scalp echilibrat și păr sănătos. Vitaminele A, C și E, Beta-carotenul, fitochimicalele și seleniul sunt cei mai importanți dintre aceștia, regăsindu-se în compoziția celor mai multe dintre suplimentele alimentare pentru păr. Dar și mai la îndemână sunt fructele, cele mai bogate în vitamine, minerale și substanțe esențiale pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește părul.

De departe cele mai bogate în antioxidanți sunt fructele de pădure, al căror consum regulat chiar poate stimula creșterea părului. Tot în vârful listei sunt rodiile, acestea conțin și vitamina B5, potasiu și polifenoli, care au grijă de scalp și susțin creșterea părului.

Și vinul se află printre „remediile” pentru părul deteriorat, datorită cantității mari de resveratrol, o armă inegalabilă în lupta cu radicalii liberi care provoacă pierderea masivă de păr.

 

Sursă fotografie: freepik.com

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO