Asocieri culinare cel puțin surprinzătoare
„Combinând un gust cu altul, ceva nou se creează”, spunea șoricelul Remy din Ratatouille, celebrul film de animație tribut la adresa gastronomiei franceze, pe înțelesul copiilor. Și grăia astfel imaginându-și una dintre cele mai faimoase combinații de alimente, între brânzeturi și struguri.
Poate că e cea mai cunoscută, alături de prosciutto și pepene galben sau smochine și foie gras, dar există multe alte asocieri de ingrediente care pot crea curcubeu pe cerul gurii. De exemplu, implicarea fructelor în preparatele din carne sau legume, un truc pe care o mulțime de chef-i cu stele Michelin și nu numai îl folosesc pentru a echilibra gusturile.
Inspiră-te din selecția noastră, transformând fructele în vedeta meniului, de la aperitive și până la feluri principal, nu doar la desert.
Înainte de toate…
… există o regulă în alimentație, frecvent invocată chiar și de nutriționiști, conform căreia carnea nu ar trebui combinată cu fructele, aparent nici cu unele legume, din cauza impactului pe care l-ar putea avea asupra digestiei. Ei bine, la fel ca multe dintre teoriile după care ne-am condus mare parte din viață, și aceasta este pe cale să fie răsturnată; așadar, dacă nu ne confruntăm cu probleme digestive, fructele pot fi consumate la aceeași masă cu alte preparate (fără a face excese, desigur), ba chiar putem beneficia de efectele acestora în acest fel – de exemplu, consumul de ananas ajută la o mai bună digerare a preparatelor din carne, datorită enzimelor pe care acesta le conține. De asemenea, faptul că rețetele cu carne presupun, de cele mai multe ori, gătirea fructelor, înseamnă că nu vor fermenta. Nu în ultimul rând, multe dintre rețetele cu fructe se află în meniurile restaurantelor din toată lumea, deci au fost îndelung testate pentru a putea fi consumate cu încredere.
Iată trei exemple:
Vinete coapte cu rodii
INGREDIENTE:
- 3 vinete mari
- Sâmburii de la o rodie
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- Pătrunjel
- Sare & piper
- 2 linguri de pastă de susan (tahini)
Taie vinetele pe lungime, apoi crestează-le pe interior, apoi unge-le cu ulei de măsline și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presară usturoiul mărunțit, verdeața și condimentele, pe deasupra vinetelor, apoi pune-le în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru 20-25 de minute. Scoate-le din cuptor și lasă-le 10 minute, apoi presară sâmburii de rodie. Servește-le cu pastă de tahini (o poți subția folosind zeamă de lămâie).
Friptură de vițel cu caise și smochine
INGREDIENTE:
- 1,5 kg pulpă de vițel
- Un pahar cu vin alb
- 2 morcovi
- O ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- 20 g unt 80%
- 250 g pastă de tomate
- 100 g caise uscate
- 5-7 smochine
- Ulei de măsline
- Sare, piper, rozmarin
Rumenește bucata întreagă de carne într-o tigaie, într-un amestec de ulei de măsline și unt, apoi adaugă usturoiul și rozmarinul. Într-un vas mai mare, potrivit pentru cuptor, călește separat – tot cu unt și ulei de măsline, ceapa și morcovii, adaugă sarea și piperul, și transferă carnea peste ele. Varsă vinul în tigaia folosită pentru a rumeni carnea, adaugă pasta de tomate și dă-le în fiert, apoi toarnă sosul peste carne. Completează cu o cană de apă fierbinte, adaugă caisele și acoperă vasul cu folie, apoi coace-le pentru 2 ore la 180 de grade Celsius. La final, descoperă friptura, adaugă smochinele tăiate felii și pune-le la cuptor încă 20-25 de minute.
Cotlete de miel cu vișine și mentă
INGREDIENTE:
- 8 cotlete de miel
- O cană de vișine (proaspete sau congelate)
- O ceapă mare
- ½ cană suc de roșii
- O lingură zahăr
- 3 linguri ulei de măsline
- 30 g unt 80% grăsime
- 2 linguri oțet balsamic
- Sare
- Piper
- O mână de frunze de mentă proaspete
- Pătrunjel
Mai întâi pune zahărul peste vișine (dezghețate complet) pentru a le macera ușor. Presară sare și piper peste carnea de miel, apoi rumenește-le bine în tigaie, cu ulei de măsline, și lasă-le deoparte, acoperindu-le cu folie de aluminiu. Între timp, călește ceapa, până devine aurie, adaugă vișinele, oțetul și sucul de roșii și fierbe-le la foc mic pentru 3-5 minute. La final, adaugă menta mărunțită și untul, apoi potrivește cu sare și piper după gust. Folosește sosul pentru a „îmbăia” cotletele, presară pătrunjel mărunțit peste ele și servește-le alături de cartofi copți în coajă.
Poftă bună!
Sursă foto: freepick.com
Nu sunt Comentarii