fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryCum consumăm fructele într-un program de slăbire

Cum consumăm fructele într-un program de slăbire

Există voci care susțin că fructele îngrașă, dar dacă sunt consumate corect, acestea pot face exact contrariul. Da, poți slăbi delectându-te cu fructe, fie că le mănânci proaspete, fie că le integrezi în preparate culinare adaptate dietei tale, pentru a-ți satisface pofta de dulce.

Pentru a pierde în greutate, nu există „fructul interzis”, ci este suficient să-ți gestionezi inteligent alimentația. Până la urmă, secretul unei diete de succes nu stă doar în ceea ce (nu) mănânci, ci și în modul în care asociezi și distribui hrana, iar fructele chiar ar trebui să se regăsească în meniul tău zilnic, având un rol cheie în dieta de slăbire.

Primul argument în favoarea lor este faptul că fructele conțin nu doar nutrienți valoroși, ci sunt bogate în fibre și apă, două componente esențiale ale unei diete echilibrate. În plus, acestea conțin antioxidanți, studii recente sugerând că aceștia ar putea avea un rol important în procesul de scădere în greutate prin simpla diminuare a stresului oxidativ, arată un studiu publicat în Jurnalul Centrului Național pentru Biotehnologie din SUA.

Apoi, „consumul de fructe bogate în flavonoide poate ajuta la controlul greutății și la limitarea creșterii în greutate”, susține și Tara Tomaino, medic nutriționist din New Jersey, care amintește că a fost demonstrat deja faptul că mai multe clase de flavonoide scad aportul de energie, „ceea ce poate favoriza pierderea în greutate”.

Fructele pot, de asemenea, îmbunătăți diversitatea bacteriilor intestinale, despre care numeroase studii au arătat că „joacă un rol important în gestionarea greutății”, arată Joanna Foley, nutriționist în San Diego. Merele, precizează aceasta, „conțin un tip de fibre prebiotice care hrănesc bacteriile sănătoase din intestin.” Și, nu în ultimul rând, profilul nutritiv al fructelor le recomandă și pentru a susține energia și rezistența atunci când practicăm exerciții fizice pentru a scăpa de kilogramele în plus. Putem spune, deci, că fructele contribuie în mod sinergic în procesul de slăbire.

Nu există reguli stricte în ceea ce privește consumul de fructe în dietele de slăbit, dar este important să ținem cont de câteva aspecte importante care ne pot conduce către rezultatele dorite.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cinci porții de fructe zilnic, excepție fac diabeticii, cărora li se recomandă două porții de fructe pe zi.

Sigur, depinde foarte mult ce fructe alegi, unele fiind mai bogate în zahăr decât altele, de exemplu strugurii și bananele sunt în top și ar trebui consumate cu moderație.

De asemenea, este de preferat să consumi fructele ca atare, nu sub formă de sucuri, pentru a beneficia de aportul de fibre, dar și pentru a putea ține sub control glicemia. Fructele uscate, chiar fără adaos de zahăr, sunt mai dense din punct de vedere nutrițional, deci nu sunt indicate în diete. Consumă un singur tip de fruct în cadrul unei gustări, pentru o digestie optimă, dar și pentru a reduce riscul de a depăși limitele unei porții și caută să-ți diversifici porțiile zilnice astfel încât să obții o paletă cât mai generoasă de nutrienți din fructe, recomandă nutriționiștii.

Există chiar și un clasament al fructelor care favorizează slăbirea, iar în top se află ananasul (datorită enzimei care ajută la digerarea optimă a preparatelor din carne), citricele și fructele de pădure – afine, căpșuni, zmeură, mure, campioanele absolute la categoria antioxidanți. Pe listă se află și avocado, o sursă importantă de grăsimi sănătoase, necesare într-o alimentație echilibrată.

Sursă fotografie: depositphotos.com.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO