fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryCaisele, fructul medicament

Caisele, fructul medicament

Intens colorate, delicate și gustoase din cale-afară, caisele sunt genul de fruct cu care-ți satisfaci pofta de „ceva bun”. Iar multiplele lor beneficii pentru sănătate dovedesc faptul că ar trebui să le consumăm în fiecare zi.

Se spune despre caise – sau Prunus armeniaca, după denumirea lor științifică – că ar fi fost cultivate pentru prima dată acum aproape 4.000 de ani în China, de unde au luat apoi Drumul Mătăsii, răspândindu-se în Asia Centrală și Orientul Mijlociu, iar mai târziu în zona mediteraneeană. Astăzi, Turcia și Iranul sunt cei mai mari cultivatori de caise la nivel mondial.

„Mănâncă morcovi, să vezi mai bine…” Am tot auzit asta în copilărie și este foarte adevărat, însă profilul nutrițional al caiselor arată că acestea s-ar descurca cel puțin la fel de bine în această misiune.

Bogate în vitamina A, beta-caroten și alți carotenoizi (în traducere, pigmenții care dau culoare gălbenușului, roșiilor, morcovilor, frunzelor verzi, fructelor, dar și florilor), caisele conțin și luteină, care ajută la menținerea sănătății retinei și a cristalinului.

Specialiștii adaugă totodată faptul că vitamina A este cea care susține vederea nocturnă, dar și stimularea imunității, datorită rolului său antiinflamator.

Carotenoizii, vitamina E și totți ceilalți nutrienții din caise ajută totodată la reducerea riscului de degenerescență maculară și cataractă.

Susținerea vederii este, însă, doar o mică parte a paletei de avantaje a acestor fructe. Pline de antioxidanți precum vitamina E și vitamina C,  caisele se pot dovedi un adevărat „gardian” al pielii, putând ajuta la protejarea celulelor pielii de radiațiile ultraviolete (UV), reducerea semnelor de îmbătrânire precoce și îmbunătățirea elasticității tenului. Și beta-carotenul contribuie semnificativ pentru a proteja pielea de daunele provocate de expunerea la soare.

Nu în ultimul rând, flavonoidele din caise au rol antiinflamator și susțin sănătatea inimii. În plus, conținutul ridicat de apă susține hidratarea și previne uscarea pielii.

Parfumate, suculente și pline de aromă, caisele sunt deosebit de apreciate în stare proaspătă, dar ocupă un loc de cinste în topul fructelor uscate. Odată deshidratate, acestea își reduc dimensiunile (ceea ce poate încuraja consumul în exces) și devin mai dense din punct de vedere energetic, având un conținut ridicat de zaharuri, dar pot fi lesne conservate și consumate în afara sezonului.

Diferența majoră între caisele uscate și cele proaspete este conținutul caloric; o porție, mai exact o ceașcă cu caise proaspete are aproximativ 75 de calorii, în vreme ce aceeași cantitate de caise deshidratate are în jur de 212 calorii. În ciuda acestui fapt, caisele deshidratate sunt permise diabeticilor, cu condiția să fie consumate cu moderație. Sunt recomandate și pentru aportul mare de fibre, iar experții susțin că aceste fructe uscate ar conține totodată și un anumit tip de antioxidanți – clorogeni, catechine și quercetină, esențiali în neutralizarea radicalilor liberi (aceștia reprezintă principala cauză a stresului oxidativ).

Caisele au ceva „în plus” față de alte fructe: sâmburele poate fi folosit în întregime în scopuri nutriționale ori cosmetice. Mai exact, miezul ascuns în coaja lemnoasă a sâmburelui de caise este o sursă bogată de proteine, vitamine și carbohidrați. Poate fi consumat ca atare, ori în produse derivate precum uleiul extras din sâmburi ori pudra/făina de sâmburi de caise. În industria alimentară, sunt deseori folosiți pentru prepararea de biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi și alte dulciuri, în vreme ce partea lemnoasă necomestibilă este utilizată în industria cosmetică, pentru prepararea produselor destinate exfolierii mecanice (scrub-uri).

Sâmburii, resturile pe care obișnuim să le aruncăm atunci când mâncăm fructe, conțin o vitamină extrem de valoroasă, care nu poate fi ingerată izolat, din cauza toxicității sale, dar poate fi asimilată în siguranță din sâmburii de caise: amigdalina (sau vitamina B17 prezentă în pielea miezului, supranumită și leacul pentru cancer) ar prezenta, potrivit experților care i-au analizat compoziția, efecte farmacologice antitumorale, antiinflamatoare, analgezice și imunomodulatoare.

S-a demonstrat de asemenea că miezul caiselor poate avea un rol de susținere a sistemului digestiv și al celui reproductiv, dar și în reducerea glicemiei și prevenția neurodegenerării.

 

Răsfață-te cu o tartă delicioasă de caise, pe care o poți prepara rapid în bucătăria ta.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO