fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryZmeura, fructul magic
zmeura

Zmeura, fructul magic

Colorate, apetisante și parfumate, aceste fructe ar trebui să se afle mai des pe lista de cumpărături.

 

Atunci când ești iubitor de fructe, sunt șanse mari ca unele dintre acestea să fie neglijate în favoarea altora, deciziile noastre fiind deseori influențate nu doar de preferințe, ci și de sezon, proveniența produselor, prețuri, aspect ori calitate.

Cumpărăm mai des mere, banane și citrice, și doar uneori fructe de pădure proaspete – precum zmeura, în ciuda profilului nutrițional impresionant al acestora.

Considerate a fi cele mai sănătoase alegeri pe post de desert ori gustare, fructele de pădure (atât proaspete, cât și congelate) pot avea beneficii importante pentru sănătate și frumusețe, satisfăcând în același timp chiar și cele mai pretențioase papile gustative.

Zmeura are o mulțime de nutrienți și nici nu trebuie să consumi cantități mari din aceste fructe pentru a beneficia de aceștia; un bol mic de zmeură asigură mai bine de 50% din DZR (doza zilnică recomandată) minimă de vitamina C, despre care știm cu toții că susține imunitatea și sănătatea (dar și aspectul tânăr al pielii) stimulând producerea de colagen.

Numeroase substanțe fitochimice sunt regăsite în zmeură:  flavonoide fenolice, precum antocianine, acid elagic (tanin), quercetina, acid galic, cianidina, pelargonidina, catechine și acid salicilic, precum și alte substanțe antioxidante polifenolice, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul.

Regăsim în zmeură cantități impresionante de antioxidanți, care ne pot proteja de boli de inimă, cancer, diabet și obezitate. Studiile arată că anumiți fitonutrienți din zmeură, respectiv elagitaninele, pot realmente ajuta la neutralizarea celulelor canceroase prin semnalarea apoptozei sau a distrugerii celulare programate.

Zmeura conține în plus mangan (co-factor în producția de enzime) și vitaminele B-complex (B6, niacina (B3), riboflavina (B2) și acid folic, care ajută organismul în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor) și vitamina K, dar și cantități suficiente de vitamina E, magneziu, cupru (susține producția de globule roșii) și potasiu (esențial în controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale).

Antioxidanții din zmeură ajută, de asemenea, la reducerea inflamației, un proces responsabil în declanșarea multor boli, dar și a îmbătrânirii premature. De asemenea, anumiți compuși din zmeură au efecte dovedite în ceea ce privește repararea ADN-ului și de blocarea enzimelor care declanșează durerea specifică artritei.

Nici pentru siluetă nu trebuie să ne facem griji. Pentru că fructele în general pot contribui la creșterea greutății corporale, însă zmeura s-a dovedit a avea un conținut scăzut de zahăr, respectiv doar 5 grame per ceașcă (în vreme ce un măr mediu conține aproape 20 de grame), 52 kcal/100 g și doar 7 grame de carbohidrați per porție.

Un înlocuitor pentru zahăr extrem de popular în ultimii ani, Xylitolul, este extras din zmeură. Principalul beneficiu al acestui îndulcitor este faptul că se absoarbe în sânge mai lent și ajută la menținerea indicelului glicemic la un nivel scăzut.

La fel de important pentru sănătate (și siluetă) este și aportul de fibre – acesta susține dezvoltarea florei bacteriene benefice în intestine, iar zmeura poate asigura până la o treime din aportul zilnic necesar.

Și dacă gustul său divin nu era oricum suficient pentru a o savura mai des, beneficii importante ale consumului de zmeură au fost raportate și în ceea ce privește prevenirea unor boli precum Alzheimer și Parkinson. Delicatul fruct este capabil să contribuie la combaterea stresului oxidativ, un factor cauzator al acestor boli.

De asemenea, s-a demonstrat că flavonoidele din fructele de pădure ajută la îmbunătățirea coordonării, a memoriei și a dispoziției.

 

O gustare dulce și ușor de făcut cu zmeură găsești aici.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO