fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerrySecretele căpșunelor
capsune

Secretele căpșunelor

Le iubim pentru aroma intensă, pentru savoarea pe care o dau oricărui desert, dar și pentru beneficiile lor pentru sănătate și frumusețe. Dar sunt și lucruri mai puțin știute despre căpșune.

 

Te-ai întrebat vreodată care e chestia cu căpșunele? De ce sunt mai populare decât alte fructe, de ce au devenit un clișeu de film romantic, de ce este folosită aroma lor în produsele cosmetice? Le-a fost dedicat chiar și un muzeu, undeva în Belgia.

Poate pentru că în antichitate, erau considerate „fructe medicinale” – și pe bună dreptate, la cât sunt de bogate în antioxidanți, sau „fructul păcii”.

Sau poate e pură știință: cercetând baza moleculară (adică vreo 350 de molecule) a aromei lor, cercetătorii au ajuns la concluzia că acest fruct ar avea o formulă ideală și un echilibru perfect între gust și miros, satisfăcând simțurile consumatorilor.

O descoperire interesantă: spre deosebire de zmeură, în fructul de căpșună nu există o singură moleculă cu „miros de căpșune”, ci mai multe, iar unele dintre acestea gâdilă receptorii de miros doar în momentul în care mestecăm fructul.

Deloc neglijabil, aspectul căpșunelor este capabil să stârnească poftă datorită culorii, formei și caracteristicilor specifice fructelor perfecte pentru consum: roșul intens ce contrastează cu verdele frunzelor, silueta robustă sau strălucirea pulpei, un indiciu al prospețimii căpșunelor. Acestea sunt și argumentele pe care cultivatorii de fructe le iau în calcul atunci când aleg să le producă.

De departe cel mai important argument în favoarea căpșunelor îl reprezintă, însă, beneficiile acestora pentru sănătate și frumusețea pielii.

O căpșună medie se poate dovedi mai bogată în vitamina C decât o portocală, de exemplu, iar culoarea lor roșu intens este dată de antocianine, un antioxidant puternic. Mai conțin mangan și, de asemenea, cantități impresionante de folat (vitamina B9 sau acidul folic este important pentru creșterea normală a țesuturilor și funcția celulară, fiind recomandat în sarcină) și potasiu. Deși sunt dulci, au un indice glicemic (IG) de 40, ceea ce le face sigure pentru a fi consumate de către persoanele cu diabet sau cele aflate la dietă. Se mai spune totodată că pot ajuta la prevenirea cancerului, a diabetului și bolilor de inimă.

Există, totuși, și câteva aspecte îngrijorătoare legate de căpșune. Adică, sunt atât de bune, încât ai putea mânca mai bine de-un kilogram deodată. Dar potrivit specialiștilor, consumul de căpșune în exces poate atrage complicații în rândul persoanelor cu probleme renale, întrucât rinichii nu pot elimina cantitatea mare de potasiu ingerată. De asemenea, în cazuri extreme, o cantitate prea mare de căpșune poate provoca dificultăți de respirație (nu doar în cazul alergiei la fruct sau la polen), palpitații sau vărsături. Căpșunile conțin goitrogeni care pot interfera cu funcția glandei tiroide în cazul persoanelor cu probleme tiroidiene. De aceea, este important să ne monitorizăm reacțiile atunci când consumăm căpșune și să respectăm porțiile indicate – adică, 8 căpșune de dimensiune medie).

Află cum poți congela căpșunele aici.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO