fbpx

Blog

HomeBlog Abund BerryCe fel de vin poți servi lângă un desert cu fructe

Ce fel de vin poți servi lângă un desert cu fructe

Ca și cum stabilirea meniului pentru Sărbători nu era destul de dificilă, totul se complică atunci când trebuie să te gândești la băuturi. Ce le oferi invitaților atunci când servești un desert cu fructe precum Pavlova cu fructe de pădure, o tartă cu prune caramelizate, sau un tort cu căpșune?

Un desert cu fructe se poate dovedi o mare provocare atunci când faci lista cu băuturi. Dulce și plin de arome puternice și acide, desertul care conține fructe (mai ales fructe de pădure) tinde să acapareze toată atenția asupra sa, făcând papilele gustative incapabile să se mai „concentreze” și la altceva. Or, vinul are nevoie de ceva mai multă „atenție”…

Desigur, atunci când stabilești meniul, îți propui în gând să fii încoronată drept „gazda anului”, alegând rețete de desert care mai de care mai sofisticate. Însă acest titlu îți poate reveni și fără să te complici, alegând isteț. De exemplu, un desert cu fructe, pe care să-l asociezi inteligent cu vinul potrivit.

Ar putea părea firesc să alegi un vin sec sau maxim demi-sec atunci când ajungi la băuturile potrivite pentru a fi servite la desert, dar una dintre regulile de bază, pe care doar experții o cunosc, este că „vinul trebuie să fie mai dulce decât desertul” (mai exact, ideal este ca desertul să nu fie mult prea duce), arată publicația Food&Wine, care citează lucrarea „Wine Style: Discover the Wines You Will Love Through 50 Simple Recipes”, cea mai recentă carte de bucate a expertului american în vin, Kate Leahy. În carte, aceasta propune o serie de rețete concepute să se asorteze cu vinul, dedicând un întreg capitol deserturilor și vinurilor pentru desert. Autoarea notează faptul că există vinuri care sunt speciale pentru această etapă a mesei, oferind drept exemplu vinurile spumante ușoare, slab alcoolizate, care pot „însufleți papilele gustative și împrospăta cerul gurii pentru desert.”

Așadar, dacă nu ai ales încă preparatele pentru desert, te poți inspira în voie din cele 50 de idei din cartea lui Leahy, în care vei găsi și o rețetă surprinzătoare de Foccacia cu prune și rozmarin, perfectă alături de un Riesling cu note de caisă.

Dar ce poți, oare, servi, lângă o Pavlova, desertul divin cu bezea fină, frișcă din belșug și fructe de pădure proaspete și acrișoare? Încearcă tot un vin spumant, ușor fructat, o gură de energie, aciditate și prospețime.

Tartele și torturile cu fructe, și ele foarte populare de sărbători, merg cu majoritatea vinurilor spumante sau prosecco, iar dacă în schemă intră și ceva ciocolată, te poți orienta ușor și către vinurile roșii (dacă ciocolata domină, poți alege chiar și un Pinot Noir).

Desigur, dacă meniul tău e destul de stufos și simți că desertul „nu mai intră”, poți servi doar fructe proaspete și spumant, o combinație pe cât de simplă, pe atât de bine primită. Fructele de pădure și rodiile, de exemplu, se asortează cu spumantele și vinurile dulci Muscat, în timp ce vinurile foarte seci precum Sauvignon Blanc se asortează bine cu fructe dulci precum bananele, strugurii sau fructele uscate.

Nu sunt Comentarii

Adauga un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO